Mijn 50 plus ervaringen


Size Inflation

Posted in Allerdaagse dingetjes door Marion Kremer op 24 september 2012
Tags: , , , , , ,

Vanmorgen heb ik het aangedurfd.  De confrontatie met de weegschaal.

Eerst heb ik hem op een gladde ondergrond gezet. Nog niet ontbeten (in de ochtend weeg je namelijk het minst) en voor de zekerheid het toilet nog even bezocht. Maar nu was het moment daar en heel voorzichtig betrat ik hem. Ja echt, het was best wel spannend omdat ik al 6 weken qua eten aan het opletten ben. Maar wow! Mijn moeite bleek te zijn beloond en ik was zeer tevreden.

Maar toen ik later achter mijn pc ging zitten en het artikel “Nederlanders worden steeds slimmer” las, sloegen mijn hersentjes weer ernstig op hol.

Ok, Nederlanders worden steeds slimmer, niets mis mee toch? Meer hoger opgeleiden? Ik moedig het alleen maar aan. Maar, schoot het door mijn hoofd, waar ligt nu eigenlijk de lat en wat is de huidige norm?

Ik ben op 43 jarige leeftijd weer gaan studeren en een HBO opleiding gaan volgen. Met mijn simpele MAVO 4 brains, leek mij dit een zeer grote opgave. Toch bleek ik het -in tegenstelling tot vroeger, waarop mijn rapporten het toonbeeld waren van de zogeheten zesjescultuur- zeer goed te doen. De achten en negens vlogen om mijn oren. Ja zelfs een paar tienen, maar dat staat zo pocherig om te vermelden. Regelmatig ging het toen door mij heen, ben ik nou zoveel slimmer geworden of is het huidige niveau toch niet zo hoog als je zou mogen verwachten van het HBO? Uiteraard is dit slechts een gevoel van mij persoonlijk en shoot me gerust if I’m wrong.

Wel moest ik denken aan iets wat ik een paar weken geleden hoorde. Het blijkt namelijk dat men in de confectie rekening houdt met de wens van haar klanten. Hoe? Zij groeien met ons mee! Maatje 38 van toen is het maatje 36 van nu. Het Britse tijdschrift The Economist noemt dit “Size Inflation”. Wat een deceptie! En ik maar denken dat ik nog steeds dat goddelijke slanke lijf van 30 jaar geleden heb. Ik heb overigens nog niet de moed gehad mijn trouwjurk van toen van zolder te halen, zodat ik het echte bewijs zou krijgen.

Maar, is nu mijn vraag: is dit ook toepasbaar op het onderwijs?! En wellicht kan jij mij nog meer voorbeelden geven, graag zelfs!

Ik ben in ieder geval weer in grote twijfel en het laat het mij niet meer los, want zou de weegschaalindustrie soms ook aan Size Inflation doen?!

Zucht…..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: