Mijn 50 plus ervaringen


Slaan we door of leren we van elkaar?!

Posted in En nu even serieus door Marion Kremer op 25 september 2012

Jong en oud. Hoe verschillend zijn we nu eigenlijk van elkaar? Wat wil je zien?

Rijen dik voor de Apple Store om als “eerste” de iPhone 5 te bemachtigen. Ik dacht dat de recessie was toegeslagen, maar blijkbaar betalen we liever onze huur niet, dan dat we geld uitgeven voor een o zo belangrijk item. Is het omdat je ergens bij wilt horen of gewoon omdat je die Phone echt zo supergaaf vindt en het je dagelijks leven verrijkt? Kom je op voor de zeehondjes en draag je geen bont, of kom je op voor de medemens in China en koop je uit overtuiging geen iPhone?

Oproep op Facebook voor feestje in Haren. De media springt in. Volgen of maken we het nieuws? Wat willen we nu eigenlijk bereiken. Nog meer nieuws? Het doet mij denken aan: ook negatieve aandacht is aandacht. Of ben je als gemeente zo onnozel dat je de straatnaambordjes weg haalt, in de veronderstelling dat men het feestadres dan niet zal vinden? Nemen we iets serieus of toch maar niet. Nemen we maatregelen terwijl de afloop hiervan ook onvoorspelbaar zullen zijn, of wachten we rustig af?

Een supergaaf feest bezoeken en er vervolgens achter komen dat je niet eens echt hebt genoten en de helft hebt gemist, alleen omdat je druk was foto’s te maken om je “vrienden” op onder andere Facebook te laten zien hoe leuk je het wel niet hebt. Of geniet je gewoon van het moment zelf!

Ja ik weet het, Facebook is uit. Sinds ik er als mama en zelfs oma “op zit”, is het een stuk minder cool voor de jongeren onder ons. Dus wat zullen we nu weer gaan bedenken?

Reclames die doorspekt zijn van goed doordachte marketing strategieën en doelgroep bepalingen. Met als gevolg dat ze zo voorspelbaar zijn, waardoor je eigenlijk inziet dat jij -de consument-  als dom wordt gezien en met groot gemak in de strategische valkuil zal stappen. Wil je echt serieus genomen worden of wil je gewoon veel geld verdienen?

Zelf geloof ik nog altijd in oprechtheid. Het gebruiken van marketing strategieën is prima, zolang je dit gebruikt als tool en niet als de waarheid. Want die ligt volgens mij toch echt in het eigen geloof in jouw geboden dienst of product. Van daaruit kun je mijns inziens verkopen met overtuiging.

Mede door het internet en de Social Media zijn de mogelijkheden zo ontzettend groot geworden, dat je denkt wel genoodzaakt te moeten zijn, om mee te gaan in de hype van de dag. Doe je dat niet, dan ben je niet succesvol en loop je hopeloos achter.

Maar wat is nu eigenlijk succesvol zijn. Is dat zakken met geld verdienen? Veel “vrienden” of “volgers” te hebben? Of is dat met een blij en tevreden gevoel door het leven stappen?

Jong en oud, er is een groot verschil. Het is het verwachtingspatroon voor het levenspad wat je nog moet bewandelen.

Heel simpel gezegd: Ben je jong, dan wil je nog zoveel bereiken, maar je denkt -en het wordt je geleerd-  dat het te maken heeft met financiën. Ben je wat verder, dan wil je ervoor zorgen dat je gezin het goed heeft en ook dat gaat gevoelsmatig gepaard met financiën. Ben je weer wat ouder dan blijkt levensinvulling ineens belangrijker dan financiën te zijn. Ben je oud? Tja, wat is oud.

Bottom point is dat de mens egoïstisch is. Je bekijkt de wereld vanuit je eigen beleving en vanuit het moment waarin je zelf verkeerd.

Maar ligt hierin ook niet onze kracht? De kracht van de mensheid? We kunnen leren van elkaar. Als je luistert naar elkaar, ongeacht leeftijd, afkomst of opleiding dan kun je rijkdom vinden. Je kunt ervaringen en belevingen van anderen namelijk gebruiken om te bereiken wat je wilt. In jouw moment van het leven. Dan kan je oprecht zijn en bepalen hoe je jouw leven wilt invullen en niet zoals deze voor je wordt bepaald.

Zo, ik heb gesproken…..wat lucht dat op. Dat ik op mijn leeftijd zo openlijk durf uit te komen voor mijn mening, dat is voor mij rijkdom. Want ja, ook ik ben jong geweest en er is mij geleerd dat ik niet boven het maaiveld moet uitkomen. Want je zou daarmee wel eens iemand tegen het harnas in kunnen jagen. Een gedrag wat ik lang heb gevolgd en daardoor veel gedachten voor mij heb gehouden. Het enige voordeel was wel,  dat je toen niet de kans liep na het geven van je mening, te worden bedolven onder duizenden dreig- en/of haatmails.

Durf en doe! Maak gebruik van de Social Media en alle communicatiemiddelen die er zijn. Dat leer ik nu van “jong”.

Maar ik voeg er wel graag iets aan toe, blijf oprecht, geniet, beleef en bovenal, blijf jezelf met je eigen mening!

Kortom, sla niet door……..probeer het hele plaatje te zien!

 

Dit blog is tevens gepubliceerd op: http://www.nederlandsmedianetwerk.nl/profiles/blogs/oud-en-jong-slaan-we-door-of-leren-we-van-elkaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: