Mijn 50 plus ervaringen


Beginnen bij het begin.

het begin“Als oudere werkzoekende, kom ik vaak artikels tegen waarin de kloof tussen oud en jong naar mijn gevoel steeds meer vergroot wordt. Maar waarom zouden we dat doen? De verschillen tussen oud en jong belichten, geeft dat oplossingen voor de problemen? Komen wij op die manier dichter tot elkaar? Krijgen wij op die manier meer begrip voor elkaar? Komen wij zo de recessie door? Ik denk van niet. Maar welke manier helpt dan wel? Om dat uit te vinden zal ik beginnen bij het begin”.

De bewustwording.

Oud ben je als je begint meer terug te kijken dan vooruit. Ben je jong, dan is dat wat gaat komen nog niet te overzien. Ik noem dat onbevangen zijn. Kan je als oudere ook onbevangen zijn? Ja! Door vooruit te blijven kijken.

Het leven wordt vooruit beleefd en achterwaarts begrepen. Als werkloze heb ik aangegeven de term “In between jobs” te prefereren boven de term werkloos zijn. Waarom? Door er van uit te gaan dat ik eerdaags een nieuwe job zal hebben, ervaar ik het NU (in between). Door het NU te ervaren kan je zien wat er ontstaat. Ik kijk wat jong in het NU ervaart. Mijn gedachtegang hierachter is wanneer je samen (jong en oud) in between zit, je kunt zien wat deze combinatie met de ander creëert.dammen

Beginnen bij het begin is bewustwording. Bewust zijn van wie je bent of wie de ander is. Als voorbeeld: ga eens dammen, met dammen zie je hoe iemand is maar ook hoe je zelf bent. Ga je in de aanval? Ben je defensief, creatief? Of misschien heel voorzichtig of juist onbezonnen? Deze eigenschappen hebben niets met leeftijd te maken. Het is het in de basis leren kennen van elkaar.

Van hieruit kan je verder met het luisteren naar elkaar. Dus jong en oud verbinden, niet veroordelen, maar leren van elkaar. Dit begint met open communicatie. Open communicatie is het overbrengen van wat je echt bedoelt, zodat de ander je ook daadwerkelijk kan lezen. Bijvoorbeeld het profiel “oud” op zich, geeft niet altijd weer hoe men daadwerkelijk is.

Neem Cisca Dressenhuys en Annemarie Oster. Zet de 2 dames tegenover elkaar et voila, zij zijn totaal verschillend, terwijl zij toch in dezelfde leeftijdsgroep zitten. Maar betekent het dat zij op jonge leeftijd wel hetzelfde waren? Nee natuurlijk niet. Als individu zijn zij nog altijd dezelfde. In gevoel blijf je dat namelijk altijd en als je daar bewust van bent, dan houdt je dat jong. Alleen de buitenkant veranderd zichtbaar, de binnenkant niet.

Ik ben ervan overtuigd dat het oud helpt om open te staan voor de wereld online. De wereld van NU. Om te kunnen zien wat jong ziet. Neem bijvoorbeeld de oude stelling “als je voor een dubbeltje geboren bent, dan wordt je nooit een kwartje”, deze is achterhaald. Nu is veel meer mogelijk en jong is zich daarvan bewust. Maak daar als oudere gebruik van en leer van jong!Oudje pcJong laat vanuit hun onbevangenheid zien, wat zij in de toekomst willen. Oud heeft een geschiedenis. Zij kunnen “pikken” vanuit hun geheugen. Wat NU is, is morgen geschiedenis. De social media is hier een groot voorbeeld van.

Ik zie social media als een tool, je gebruikt wat bij je past of wat bij je hoort. Gebruik alle tools die je in het NU tot je beschikking hebt, zodat je bewuste en goed onderbouwde keuzes kunt maken. Als je dat kunt, dan kan je echt beginnen bij het begin. Luister en leer van elkaar. Oordeel of veroordeel niet. Neem je eigen verantwoordelijkheid, want dit is de tijd het te laten gebeuren. Alleen dan kan je samen de geschiedenis vanuit het NU veranderen en een nieuwe toekomst creëren.

Dit blog is eerder gepubliceerd op: http://www.rectec.nl/2012/11/05/dit-oudje-wil-beginnen-bij-het-begin/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: