Mijn 50 plus ervaringen


Mijn blog voor “de Broekriem”: De in-between-job’er is een echte ondernemer.

personal-branding“Er zijn veel werkzoekenden en het aanbod van banen wordt steeds minder. Een ondernemer ziet dit als een kwestie van vraag en aanbod. Je stelt jezelf dan ook dezelfde vragen die iedere ondernemer zichzelf stelt: hoe ondernemend ben jij om jezelf boven de massa uit te laten steken. Wat is jouw toegevoegde waarde? Hoe zet je jezelf (het product) op de markt?”

Het is de uitgelezen kans jezelf te ontdekken, jouw talenten, jouw beperkingen. Het is jouw bewustwording. Hoe vaak wordt er niet over geschreven of gesproken. Hoeveel tegeltjeswijsheden bestaan er  niet op dit vlak. Pas als je zelf weet wie je bent, wat je wilt en wat je kan, word je interessant voor de ander. Het is jouw toegevoegde waarde.

Hoe ontdek je jouw toegevoegde waarde? Ik geef ter inspiratie mijzelf graag als voorbeeld.

Op 43 jarige leeftijd ben ik helemaal opnieuw begonnen op zowel privé- als zakelijk vlak. Mijn leven helemaal opnieuw invullen was een grote en zeker geen makkelijke stap,  maar het was ook een zeer leuke en spannende uitdaging. Ik ben in die tijd opnieuw gaan studeren en kwam in aanraking met het vak studieloopbaanbegeleiding (SLB). De kernonderdelen hiervan zijn competentiegericht leren, zelfkennis en zelfontwikkeling.

In tegenstelling tot mijn jongere klasgenoten, vond ik dit één van de moeilijkste vakken. Waarom?

Het uiteindelijke doel voor mij toen, was overzicht maken in wat ik precies wilde, mijn prioriteiten daarin stellen en aan de hand Pop welke kantdaarvan mijn persoonlijk ontwikkeling plan (POP) maken. En ja, dat was één van de moeilijkste opdrachten die ik ooit heb gehad. Het lijkt namelijk zo makkelijk, uitzoeken wie je zelf bent, wat je kunt, wat je wilt en hoe je dat denkt te bereiken. Maar het tegendeel is waar.

En nu ben ik vijf jaar verder en weer bezig met een POP te schrijven. Alleen is mijn uitgangspositie veranderd. Na vele sollicitaties en vele afwijzingen begon de moedeloosheid toe te slaan. Ineens moest ik denken aan de SLB lessen en hoe die mij hadden geholpen positief te blijven tijdens mijn levensswitch-fase. Daardoor besefte ik dat deze ‘in-between-job’ tijd weer nieuwe kansen en mogelijkheden biedt. Niet stilstaan bij hetgeen vijf jaar terug van toepassing was. Nee, doorgroeien, nieuwe doelen stellen of op zijn minst bijstellen. Door de nieuwe mogelijkheden zoals met social media, erachter komen of bevestigd krijgen dat je eigen talenten hebt. Door deze (opnieuw) in kaart te brengen en op te schrijven, weer tot nieuwe inzichten komen. Kortom: GROEIEN naar jouw toegevoegde waarde!

En het helpt! Ik durf weer duidelijke keuzes te maken. Niet solliciteren op een vacature waarvan je weet dat je daar de beste kansen hebt, nee ik solliciteer alleen op vacatures waar ik een goed gevoel bij heb en blij van word. Ik kies er voor als Nugger zijnde mijn broekriem strak te houden, want ik laat mij niet leiden door het financiële aspect.

Vorige week heb ik dit laatste in de praktijk kunnen brengen. Na het vinden van een naar mijn idee superleuke vacature, heb ik een enthousiaste sollicitatiebrief geschreven en de baan gekregen. Na één dag meedraaien met daarbij een training van het bedrijf te hebben gekregen, kwam ik er al snel achter, dat de werkwijze totaal niet aansloot bij mijn denkwijze en aanpak. Ik heb dan ook zelf besloten de baan niet te nemen. En dat voelt goed!ondernemer

Mijn advies is dan ook: gebruik de tijd dat je in between jobs zit positief. Schrijf een POP. Leer over jezelf en besef dat je nu een echte ondernemer bent. Laat het terug komen op je cv en hoe gek dat ook moge klinken, geniet van jouw ondernemerschap!

Dit blog is eerder gepubliceerd op: http://debroekriem.nl/blog-de-in-between-jober-is-een-echte-ondernemer/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: