Mijn 50 plus ervaringen


De snelheidsduivel betrapt!

snelheidsduivel“Hard rijden? Ik probeer mij altijd aan de regels te houden. Als één van mijn kinderen, vrienden of wie dan ook klagen over een bekeuring die zij hebben gehad voor te hard rijden zeg ik altijd: tja, probeer je dan ook aan de regels te houden. Ik meen het ook echt. Als je je aan de regels houdt, dan heb je minder gedoe. Zo ben ik nu eenmaal opgevoed”.

Ik neem niet vaak de auto, simpelweg omdat het te duur is. Of ik ga met de trein of ik probeer afspraken in mijn omgeving te plannen. Toch heb ik toevallig in een voor mij vrij korte tijd de auto genomen. Ik moet echt mijn best doen om dat te kunnen bekostigen, iedere maand moet ik kijken of ik het financieel wel red. Zo niet, dan blijf ik thuis.

Maar vorige week lagen ze in de bus. Eerst vier stuks en een paar dagen later nog eens twee…..afzender het CJIB. Ik moest het onder ogen zien. Ik ben een snelheidsduivel!

Met je auto scheuren, ja dan weet je dat je gedoe krijgt. Maar scheuren? Dat doe ik toch nooit? En dan ook nog zes keer?! Ik lees de bekeuringen even goed. Allen zijn ze van hetzelfde traject:

Bekeuring 1: Datum 6 maart 2013 – 11.24 uur. Leidschendam, trajectcontrole A4 links. Toegestaan 100 km/h. Gecorrigeerde snelheid 104 km/u. Sanctie:  € 30,00

Bekeuring 2: Datum 6 maart 2013 – 20.15 uur. Leidschendam, trajectcontrole A4 rechts. Toegestaan 100 km/h. Gecorrigeerde snelheid 112 km/u. Sanctie:  € 94,00

Bekeuring 3: Datum 10 maart 2013 – 12.31 uur. Leidschendam, trajectcontrole A4 links. Toegestaan 100 km/h. Gecorrigeerde snelheid 111 km/u. Sanctie:  € 87,00

Bekeuring 4: Datum 10 maart 2013 – 18.15 uur. Leidschendam, trajectcontrole A4 rechts. Toegestaan 100 km/h. Gecorrigeerde snelheid 116 km/u. Sanctie:  € 125,00

Bekeuring 5: Datum 20 maart 2013 – 14.31 uur.  Leidschendam, trajectcontrole A4 links. Toegestaan 100 km/h. Gecorrigeerde snelheid 107 km/u. Sanctie:  € 47,00

Bekeuring 6: Datum 20 maart 2013 – 20.09 uur. Leidschendam, trajectcontrole A4 rechts. Toegestaan 100 km/h. Gecorrigeerde snelheid 114 km/u. Sanctie:  € 109,00

Totaal € 492,00!!!!

Ik krab mijzelf achter de oren. Heb ik dit nu echt verdiend? Is het logisch dat ik zo’n hoog bedrag, waar ik normaal een maand van moet rondkomen, moet betalen? Rij ik daar dan echt zo hard? Ik rij mee met het verkeer. Het liefst niet op de rechter baan, want daar is het erg onrustig rijden met vrachtwagens. Het is op dat stuk van de A4 een brede driebaansweg en ik rij daar dus altijd gewoon met het overige verkeer mee.

Ok, ik heb niet in de gaten gehad dat er op dat stuk een trajectcontrole was ingevoerd. En ik denk dat ik niet de enige was, want als je ergens rijdt en iedereen rijdt langzamer dan dat je gewend bent, dan valt dat echt wel op. Het is überhaupt lastig om te weten hoe hard je waar mag.

trajectcontrole

Vorige week moest ik naar Haarlem en heb eens even goed opgelet hoe het nou zit.

Vanaf Den Haag naar Schiphol zijn de laatste tijd veel snelheidsaanpassingen gedaan op de A4. Het ene stuk mag je 100, het andere 80 en weer een ander stuk mag je 100, maar dat is dan alleen tussen 6 en 19.00 uur. De overige tijd mag je weer 130. Ik ben daar trouwens pas achter gekomen, na het krijgen van de bekeuringen. Het trajectcontrole bord heb ik overigens aan één kant (nog) niet ontdekt.

Ik heb dat ritje ook als vervelend ervaren. Nu rijdt iedereen hutje op mutje. Ja logisch, de meeste zitten waarschijnlijk in hetzelfde schuitje als ik en durven het gaspedaal niet te gebruiken. Inhalen? Doe maar niet, beter remmen als je voorganger net wat langzamer rijdt dan jij, want als je gaat inhalen zou je weleens te hard kunnen rijden. En zo ontstaan er gevaarlijke situaties. Tja, het is angstig rijden zo.

En ja ok, ik heb [ook al was het onbewust] te hard gereden. Maar zoveel bekeuringen binnen krijgen, ruim twee weken na de eerste constatering? Op die manier krijg je niet eens de tijd om je gedrag te “verbeteren”. Je zal daar toch elke dag rijden! Dan krijg je ze over die twee weken aardig binnen.

Toch rijst bij mij de vraag: zijn deze bekeuringen er nu voor om mensen te corrigeren en de veiligheid te verbeteren? Of is dit gewoon een verkapte manier om geld in het laatje te brengen. Ik durf het bijna niet te denken, laat staan harop te zeggen. Ik heb nog steeds het idee dat de bedoelingen van dit soort bekeuringen oprecht zijn. Ik wil dat ook blijven geloven, maar ik word aardig op de proef gesteld zo.

enkelband kogelHoe dan ook, ik trek het boetekleed aan. Ik ben een snelheidsduivel, ik ben betrapt en heb het verdiend…….. al heb ik geen idee hoe of waarvan ik deze bekeuringen moet betalen. Misschien is het een idee om er voor te gaan “zitten”?

Maar dan wel graag thuis, met een enkelbandje! Of kom ik daar als “veelpleger” niet voor in aanmerking?

Marion Kremer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: