De [tegenstrijdige] wereld van solliciteren begint bij jezelf. De motivatiebrief.
Je eigen verantwoordelijkheid nemen. Ik ben daar een groot voorstander van. Kijken naar wat je kan, maar ook naar wat je niet kan.
Eigen verantwoordelijkheid nemen betekent ook, niet kijken naar wat de ander volgens jou zou moeten doen om jou te zien, om jou te accepteren of erger nog, de ander de schuld te geven als jou iets niet lukt.
Het is hetzelfde motto, welke ik zoveel als mogelijk heb toegepast tijdens mijn sollicitatieperiode. Tijdens deze periode heb ik vele discussies gevolgd op LinkedIn, netwerkbijeenkomsten bezocht, artikelen gelezen en vaak zie ik het weer gebeuren. “Ik ben 52 en wordt afgewezen op mijn leeftijd”, “ik krijg de kans niet omdat ik te jong ben en geen werkervaring heb”, ‘ik voldoe aan alle eisen en toch krijg ik een standaard afwijzing”. Het zijn zomaar een paar opmerkingen die ik meer dan regelmatig hoor of tegenkom. Maar is dat ook zo? Mij heeft het in ieder geval geholpen om redenen van afwijzing bij mijzelf te zoeken. Of het de enige juiste manier is? Het zou zomaar kunnen zijn van niet, maar het is wel mijn manier.
Hoe neem je als sollicitant dan je eigen verantwoordelijkheid? Laat ik beginnen met de motivatiebrief.
Bedrijven willen kandidaten die betrokken zijn bij hun bedrijf en is dat niet meer dan logisch? We vinden onszelf natuurlijk de ideale kandidaat, maar ben je dat ook daadwerkelijk?
Wat maakt jou nu echt aantrekkelijk voor een potentiële werkgever. Wat kan jouw toegevoegde waarde in de praktijk zijn? Om daar een goed en vooral eerlijk antwoord op te kunnen geven, moet je zelf die overtuiging ook hebben. Alleen dan kan je hem overdragen.
Ga eerst op zoek naar de echte behoefte van het bedrijf.
Kijk goed wat de vacature nu echt inhoud en hoe deze aansluit bij het bedrijf. Van bijvoorbeeld een secretaresse zal bij een kleine organisatie heel wat anders worden verwacht dan bij een grote organisatie. Zelfs als beide precies dezelfde vacature omschrijving hebben, bepaalt het bedrijf op zich waar de verschillen kunnen liggen. Probeer deze te achterhalen door je goed in te lezen in het bedrijf. Dat kan op verschillende manieren. Je kunt op internet veel informatie vinden, maar vaak zijn het de wat kleinere organisaties, die online weinig tot geen informatie verstekken. Je zal hoe dan ook zelf op onderzoek moeten gaan. Kijk bijvoorbeeld in je eigen netwerk. Misschien zit daar wel iemand die jou meer informatie kan verstrekken. Of loop (indien van toepassing) eens het bedrijf, een zaak of winkel in zodat je de ‘sfeer’ kunt proeven. Mocht dit laatste niet kunnen, pak dan eens de telefoon en win (zonder dat je aangeeft een sollicitant te zijn) wat algemene bedrijfsinformatie in. Vraag naar een specifiek product en je krijgt meer informatie dan je denkt. Het gaat erom dat je inzicht krijgt in de bedrijfscultuur.
Nadat je een goed beeld hebt, ga je schrijven.
Gewoon schrijven wat er in je op komt. Schrijven over wat je is opgevallen, zowel positief als negatief. Van daaruit ga je schrijven over wat jij (naar jouw idee) voor het bedrijf zou kunnen betekenen. Als laatste ga je aan de slag met de vacature zelf. Hoe zou jij die invullen. Dit doe je met de informatie die je tot nu toe hebt ingewonnen in je achterhoofd. Al schrijvende zal je ontdekken, dat je meer goede ideeën hebt, dan je in eerste instantie zou denken. Niet alleen jouw toegevoegde waarde ontstaat al schrijvende, ook jouw overtuiging komt vanzelf naar boven. Komt deze overtuiging er niet? Dan zou ik nog eens goed overdenken of het wel zinvol is om te solliciteren. Het kan een hoop teleurstelling voorkomen. Zowel voor het bedrijf als voor jezelf.
Voelt het wel goed en ben je enthousiast geworden over de functie en vooral het bedrijf? Schrijf zo snel als mogelijk de motivatiebrief. Begin de eerste alinea meteen met jouw overtuigende toegevoegde waarde voor het bedrijf en geef één of meerdere concrete voorbeelden. Voorbeelden over wat of hoe jij iets zou aanpakken. Laat zien dat je weet waar je het over hebt en dat je het bedrijf kent en snapt.
Als het goed is, zal de interesse door de lezer zijn gewekt en zal deze meer van je willen weten. In de rest van de motivatiebrief kan je daarom meer over jezelf vertellen en je eventuele werkverleden.
Voor nog meer inspiratie:
Een interessant artikel, waarbij vooral de reacties mijn aandacht trokken vind je hier. Jeroen Gerth geeft in een reactie aan, dat hij het bedrijf waar hij nu werkt, heeft gewezen op het feit dat hun online presentatie en dienstverlening veel beter kan. Juist om de reden dat er bij kleine bedrijven weinig online informatie te vinden is. Zo zie je maar, waar verdieping toe kan leiden. Wellicht een leuke baan die bij jou past. Juist omdat jij ook bij het bedrijf past. Voor nog meer inspiratie: lees ook eens de blogs “ Heavenly Thoughts” van Eugène van den Hemel.
Tot zo ver het solliciteren.
Zoals ik in mijn vorige blog al aangaf, loopt mijn zoektocht als werkzoekende ten einde. Er staan een paar nieuwe uitdagingen voor mij klaar en ik heb er zin in! Ik zit nu in de luxe positie van terugkijken naar een zeer interessante en leerzame periode. Terugkijken naar een periode waarin ik mijn ervaringen als sollicitant hier op Rectec.nl mocht delen. Al ben ik nu geen sollicitant meer, schrijven is mijn passie en blijf dat dan ook graag doen.
Wat mijn nieuwe uitdagingen zijn? De belangrijkste uitdaging is “mijn kale hoofd”. Daarnaast ga ik mij (vrijwillig) inzetten voor de Alopecia vereniging en de Haarstichting.
Dit artikel is eerder gepubliceerd op: http://www.rectec.nl/2013/02/22/de-tegenstrijdige-wereld-van-solliciteren-begint-bij-jezelf-de-motivatiebrief/
op 5 juni 2013 op 08:13
Ik wil graag benadrukken dat het belangrijk is om niet te schrijven naar de wil van het bedrijf, Tegen je eigen standpunten in. Als je al zo verschilt is het zelfs de vraag of je wel bij een bedrijf past.